woensdag, december 06, 2006

vrijwilligers van Wereldwinkel Herk-de-Stad op bezoek bij kaasboer Peter Boonen in Achel

Met de vrijwilligers van Oxfam Wereldwinkel Herk-de-Stad brachten we begin september 2006 een bezoek aan de Katharina-hoeve, waar Peter en zijn familie meer dan 200 soorten ambachtelijke kazen maken.

Ken je Gilberto Gaona en Peter Boonen nog?

Ken je ze nog?

Gilberto Gaona, een koffieboer uit El Alto en Peter Boonen, kaasboer uit Hamont-Achel.

Zij waren de gezichten van de Ik Ben Verkocht campagne. Ik ben Verkocht, is solidair met zijn collega’s in Ecuador. ,,Eigenlijk maken wij, kleine boeren, allemaal hetzelfde mee,’’ zegt Peter Boonen. ,,We moeten optornen tegen grote bedrijven, oneerlijke prijzen en een wetgeving die ons stilaan doodknijpt.’’ Toch wil Peter niet ruilen met pakweg Gilberto. ,,Ik heb het nog altijd duizend keer beter dan hij.’’

Lees hier het verhaal van Peeter Boonen en Gilberto Gaona:

maandag, december 04, 2006

Duurzame-landbouw-kamp JNM en Wervel

In september kan je met JNM en Wervel mee op duurzame landbouwkamp. Een weekje lang leven en werken op een bio-boerderij. Ondertussen denken we na over de relatie tussen landbouw en natuur en landbouw in al zijn aspecten.


JNM heeft ook een voedselproject om op alle andere kampen duurzaam te komen: Njam-njam. Om te weten te komen wat het Njamnjam-project inhoud neem je best eens een kijkje op de Bioloco-pagina.

www.jnm.be/bioloco.php


Of alvast beginnen met biologisch fruitsap?

www.jnm.be/vivabio.php


Andere milieu-onderwerpen?

www.jnm.be/milieu.php

maandag, november 13, 2006

ajuinenactie met verkoop wereldwinkelproducten Berkenboom Sint-Niklaas

Foto's van de uien-actie van afgelopen vrijdag in het Berkenboom-instituut in Sint-Niklaas. Zij zijn al enkele jaren enorm met het Noord-Zuidthema bezig en hadden gisteren een actiedag i.v.m. de ajuinendag van 11.11.11 met een verkoop- en actiestand van de wereldwinkel, toespraken, optredens, powerpoint en videoreportages.





zondag, november 05, 2006

[x] student

Even de studentenwerkingen in de kijker zetten, want zij gaan na enkele rustdagen weer een actieve week tegemoet. > www.oww.be/student

Ekele activiteiten staan ook in de jongerenkalender, maar er mogen er zeker nog bijkomen! Wil je zelf nog lokale activiteiten aankondigen? Stuur een mailtje naar jongerenwebredactie@oww.be en misschien sturen we wel een webreporter!! >> www.oww.be/jongerenactiviteiten

=Leuven=
-----------
Oxfam 11.11.11 Studentenwerking Leuven
Handel uit respect. Vecht tegen onrecht.

maandag 6 november 2006
film: Darwin's Nightmare
________________________
Aula Jean Monet (Alma 2, Faculteit Sociale Wts) - 20h00 - gratis inkom

De documentaire ‘De nachtmerrie van Darwin’ toont de donkere keerzijde van de globalisering die talloze mensen hun inkomen en waardigheid ontneemt. In hartje Afrika in het Victoriameer, een van de grootste meren ter wereld, floreert de baars. Een tiental jaren geleden werd de vis in het meer uitgezet en langzaam maar zeker heeft de roofvis bijna alle tweehonderd andere diersoorten van het meer uitgeroeid waardoor het ecosysteem in gevaar is.

“Ik had eenzelfde soort film kunnen maken in Sierra Leone, waar diamanten de rol van de vissen innemen. In Honduras zijn het bananen. In Libië, Nigeria of Angola is het olie" vertelt regisseur Hubert Sauper. Het is een uitnodiging om na te denken over de herkomst van de producten die we verbruiken. Na het zien van de film kan je niet zeggen: “Ik wist van niets.”





dinsdag 7 november 2006
debat: Kleine boeren, grote honger?
___________________________________
Are European subsidies endangering local agriculture ?
Aula Zeger Van Hee (Faculteit Rechten, Tiensestraat) - 19h30 - gratis inkom

* Paul Richards, landbouwfac. Wageningen
* Fernando Sarath, directeur MONLAR, Sri Lanka
* Jan Vanoppen, Vredeseilanden
* Jan Vanhumbeeck, boer uit België
* Eugenia Ponce, boerin uit Honduras, Cehprodec
* Moderator Gie Goris, MO* Magazine

oxfam.studentenweb.org

=Gent=
--------
donderdag 9 november 2006
Overleg Noord Zuid Ska-Reggae-Gipsy Night
________________________________________
Benefiet t.v.v. 11-11-11






www.overlegnz.tk


=Antwerpen=
--------------
Maandag 6 november 2006
Debat Universitaire Stichting
_____________________________
Debat: To views on sustainable development in agriculture door Universitaire Stichting voor OntwikkelingsSamenwerking Universiteit Antwerpen

>> www.ua.ac.be/tweespraken

woensdag, november 01, 2006

Foto's van de uiendag

uiendag

Op vrijdag 27 oktober 2006 aten mensen uit alle lagen van onze samenleving gerechten met uien, uit solidariteit met landbouwers in Senegal. Het was de start van de campagne van 11.11.11 in het teken van landbouw2015.

Dit leverde heel wat lokale fotogenieke momenten op.


Antwerpen

Limburg

Oost-Vlaanderen

Vlaams-Brabant

West-Vlaanderen

Wereldrecord: 23,5 miljoen mensen voeren actie tegen armoede

“Het wereldrecord voor de meeste mensen die in 24 uur tijd opkomen om armoede uit de wereld te bannen werd op 15 en 16 oktober 2006 gevestigd door de VN-Millennium Campagne. In totaal namen 23.542.614 mensen deel aan 11.646 evenementen wereldwijd.”
Officiële verklaring van Guinness Records


Op 15 en 16 oktober namen 23.542.614 mensen in meer dan tachtig landen deel aan de actie ‘Stand up against poverty’. Deze recordpoging tegen armoede was een initiatief van de VN Millenniumcampagne samen met de coalitie Global Call to Action against Poverty (GCAP ). Ze werd georganiseerd in het kader van de Internationale dag tegen de armoede van 17 oktober.

De coalitie Global Call to Action against Poverty is een samenwerking van vele organisaties die zich samen sterk maken om hun regeringen onder druk te zetten. Armoede moet worden uitgeroeid, de ongelijkheid moet sterk verminderen en de Millenniumdoelstellingen moeten verwezenlijkt worden.

Meer weten over GCAP
:

www.whiteband.org en www.standagainstpoverty.org

maandag, oktober 23, 2006

Good practices


Goede praktijkvoorbeelden of in het Engels 'good practices'; de voorbije week leek zowat iedereen die ik tegenkwam ernaar op zoek.

Woensdag was ik in Leuven op de vormingsbijeenkomst 'Manifest Aanwezig', over Fair Trade en duurzame ontwikkeling in het beleid van de Vlaamse gemeenten. Er is al veel bereikt in twee jaar campagne voor 'Fair-Trade-gemeenten', maar er blijven nog evenveel dromen en wensen over. Die wensen zien de deelnemers vooral in 'good practices', lokale geslaagde praktijkvoorbeelden die de aarzeling elders kunnen wegnemen en die enthousiasmerend kunnen zijn voor andere gemeenten.

In Brussel kwamen afgelopen zaterdag vertegenwoordigers van de jeugdbewegingen en NGO's samen voor een evaluatie van VerdraaiDeWereld. In de Café de Fiennes hing een optimistisch sfeertje. Beide groepen, jeugdwerk en NGO's, zouden heel graag actief contact blijven houden en VerdraaiDeWereld als een soort label behouden. We moeten de eigenheid van het jeugdwerk en van de NGO's bewaren, maar er zijn voldoende raakvlakken waar we concreet kunnen samenwerken. Ook hier was er vraag naar 'good practices'.

De zotste ervaring had ik op het Provinciaal Kabaal!?! in Leuven, waar een klein maar dapper groepje jongeren van Hoegaarden en omstreken enthousiast maar genuanceerd plannen maakte om in hun school of jeugdbeweging een originele actie voor Eerlijke Handel op poten te zetten. Wie weet komen hun uitgewerkte actiemodellen volgend jaar in een 'groot verzameld werk der goede praktijkvoorbeelden'.

21 en 22 oktober 2006 was het weekend van de Duurzame Ontwikkeling.

In mei 2004 publiceerde het Vlaams Overleg Duurzame Ontwikkeling een onderzoek, dat best interessant is, maar waaruit ik één citaatje wil meegeven.

“Ik zag onlangs een TV-programma waarin gesteld werd dat in een supermarkt dat in de rayon Bio niet verkocht werd. Klanten waren niet of nauwelijks geïnteresseerd. Het is allemaal duurder en het schrikt af. Ik denk dat de keuze voor WereldWinkel-producten er komt als er meer inzicht komt in het waarom. Dit is enkel te bereiken door sensibilisering.“
(een ambtenaar)


Waarschijnlijk geschreven door een saaie ambtenaar vanachter zijn bureau, maar het kan voor ons een duwtje in de rug zijn om in het beleidsplan voldoende aandacht te vragen voor sensibilisering. Maar we kunnen ook alvast elk ons steentje bijdragen door 'good practices'. En dat mogen gerust anekdotische voorbeelden zijn :-)

maandag, oktober 16, 2006

Wereldvoedseldag

Grote zandloper op Kunstberg in Brussel



Door op de Kunstberg in Brussel een grote zandloper in beweging te zetten, heeft een coalitie van ontwikkelings-, landbouw-, milieu- en consumentenorganisaties vandaag de start gegeven van een nieuwe campagne voor duurzame landbouw en voedselzekerheid. De actie noemt Landbouw2015. Volgens de organisaties creëert het huidige landbouwbeleid in Noord en Zuid meer problemen dan oplossingen.

Honger en armoede

"Landbouw zou voedsel moeten produceren, maar vandaag produceert ze meer honger en armoede", zegt Bogdan Vanden Berghe, algemeen secretaris van 11.11.11. "Van de 850 miljoen mensen die in de wereld honger lijden, zijn er 600 miljoen boeren. De wereldwijde vrije markt in landbouwproducten heeft een concurrentie teweeggebracht tussen landbouwers die leven en werken in totaal verschillende omstandigheden, aan sterk schommelende en structureel lage prijzen."

Bedreigingen

Die concurrentie verergert volgens 11.11.11 en de andere organisaties de industrialisering van de landbouw, de versterkte greep van de voedingsindustrie en de grootdistributie. Voorts bedreigt ze de voedselzekerheid, de economische en sociale leefbaarheid van de landbouw en het ecologisch draagvlak, zowel in de Derde Wereld als in het Westen.

Bijsturing

Daarom moet het landbouwbeleid drastisch bijgestuurd worden, aldus de algemeen secretaris van 11.11.11. "De landbouwpolitiek in Vlaanderen, België en Europa zou niet moeten afgestemd zijn op de bedrijfsbelangen maar op duurzame landbouw", gaat Bogdan Vanden Berghe verder. "Duurzame landbouw is gericht op voedselzekerheid, armoedebestrijding, milieuvriendelijkheid en brengt producten voort die in hoofdzaak op de lokale en regionale markt worden afgezet. Een beleid dat daarop is afgestemd moet ingrijpen in de markt om lokaal leefbare productie te beschermen en de greep van de agro-industrie te verminderen."

Te veel vlees

De organisaties achter Landbouw2015 zien echter ook een verband tussen productie en consumptie als het over duurzame landbouw gaat. "De Westerse voedingspatronen en het aankoopgedrag dat daarmee samenhangt, zijn niet bevorderlijk voor duurzame landbouw. Er wordt te veel vlees geconsumeerd en te veel niet-seizoensgebonden groenten en fruit. We hebben als consument te weinig aandacht voor de herkomst van onze voeding en voor de economische, sociale en ecologische gevolgen van onze voedselconsumptie. Ook dat moet veranderen."

bron: het laatste nieuws

zondag, oktober 15, 2006

microkredieten van hoop

















Zelden een dag, begonnen met zoveel verwachtingen, die eindigde met zo'n zwaar gemoed. Waarom? 't Was vergadering van het jongerenteam van Oxfam Wereldwinkel en het was heel moeilijk. We waren moe. Teveel informatie. Wanhoop vermengd met hoop. Toch wordt me één ding duidelijk: ook als we de uiteindelijke bestemming niet vooraf kennen, blijven we bereid om ons te engageren. Wat er juist zo moeilijk was, is moeilijk uit te leggen. Maar er zijn ook hoopvolle berichten.

De nobelprijs voor de vrede ging uiteindelijk naar Muhammad Yunus en de Grameen Bank, "voor hun inspanningen om economische en sociale ontwikkelingen van onderop mogelijk te maken, door middel van microkredieten". Doelstellingen die heel dicht bij die van Oxfam liggen. We mogen blij zijn met deze nobelprijs en met de goede resultaten van de microkredieten, kleine bedragen die voor de allerarmsten het verschil maken.

De regering van ons land maakt een begroting. Hopelijk denken ze niet alleen aan de groten, maar ook aan de kleinen. En hopelijk denken ze niet enkel in procenten, maar ook aan het rendement van microkredieten.

Ik wens iedereen een microkrediet aan werklust voor de komende weken, waarmee we samen onze bijdrage geven voor een betere wereld. Gun jezelf eens een zwaarmoedige dag. Of een week, als het nodig is. Het is moeilijk onder woorden te brengen, maar de mensen die we uit het oog verliezen, blijven bij ons. Ze horen erbij. Ze worden ons. Ze hebben ons gemoed. Ze verdragen dat we zwaarmoedig zijn. Maar als we door onze tranen lachen, dan lachen zij in ons.



Een opvallend beeld op de cover van de Humo. Al gezien? Die snoepjes, dat zijn de noisines van de wereldwinkel!!!

maandag, oktober 09, 2006

klantendag

Stevoort

Stevoort






















Herk-de-Stad

Herk-de-Stad





















Hasselt
Hasselt
Hasselt

Hasselt

dinsdag, oktober 03, 2006

donderdag, september 28, 2006

slow food, even stilstaan bij voedsel

Advent2re cookin

Elke vrijdag van de advent mag je mee aan tafel schuiven. Op het menu staan eenvoudige recepten uit de wereldkeuken. En als de smaakpapillen geprikkeld zijn, komen de tongen los.

vrijdag 1 dec 2006 Afrika: is er genoeg voor iedereen?
vrijdag 8 dec 2006 Oost-Europa: honger dicht bij ons.
vrijdag 15 dec 2006 West-Europa: schuldeiser of schuldenaar?
vrijdag 23 dec 2006 Azië: meer verscheidenheid dan rijst en soja.
info at zuidnoord.be

maandag, september 25, 2006

vijftien meter marktstand in Heusden

Oxfam Wereldwinkels Heusden heeft sinds enkele jaren geen eigen winkelgebouw meer. En de basis van een Wereldwinkel is wel de winkelruimte, toch? Dat vinden de vrijwilligers van Wereldwinkel Heusden dus ook en dus hebben ze besloten om het volledige grondgebied van de gemeente Heusden vanaf nu als winkelruimte te beschouwen.

Zondag 24 september stonden ze op de opendeurdag van het Domherenpark in gezelschap van talloze andere standhouders. Een stand houden op een evenement of happening, dat doet elke lokale wereldwinkel wel eens. Maar niet zoals ze dat in Heusden doen. In het Domherenpark viel de wereldwinkelstand op omdat ze bijna even lang was als één zijde van het Domherenhuis, ruw geschat 15 meter! Daarmee waren ze de grootste en meest opvallende stand van het terrein.

Alhoewel, de meisjes en jongens van de Jeugdbond voor Natuur en Milieu deden ook hun best met de Fietsgenerator.

Zodra we beelden hebben van deze vijftien meter marktstand of zodra we andere boeiende weetjes hebben, zijn we weerom als een lopend vuurtje bij u terug.

lokale vlammen

Alles wat je hier even op wil vlammen, in woord en beeld, over je plaatselijke wereldwinkel, daarmee kan je hier terecht.

Straffe stoten, toffe sfeerbeelden, enorme prestaties, wereldverbeterenden wereldrecords en wat daar enigszins verband mee houdt, kan je hier in twee minuutjes kenbaar maken.

Hoe doe je dat: heel eenvoudig, klik bovenaan in de blauwe balk op het woord 'blogger'. Hierna krijg je een scherm waarbij je bovenaan rechts kan inloggen. Dat doe je met gebruikersnaam 'wereldwinkelier' en een heel bekend wachtwoord.

Je komt dan in een venster waarbij je een nieuwe post kan toevoegen. Dit venster is zo gemaakt dat je er zowel foto's, tekst, linken (en zelfs bepaalde formaten audio en filmpjes!) op kan zetten.

Iedereen die inlogt kan ook commentaar plaatsten bij de andere berichten.

Als het niet lukt, dan mag je ook mailen naar info at zuidnoord.be
Dan help ik met het vlammen van je lokale weetjes!
zuidnoord kalender kalender zuidnoord
´