maandag, oktober 23, 2006

Good practices


Goede praktijkvoorbeelden of in het Engels 'good practices'; de voorbije week leek zowat iedereen die ik tegenkwam ernaar op zoek.

Woensdag was ik in Leuven op de vormingsbijeenkomst 'Manifest Aanwezig', over Fair Trade en duurzame ontwikkeling in het beleid van de Vlaamse gemeenten. Er is al veel bereikt in twee jaar campagne voor 'Fair-Trade-gemeenten', maar er blijven nog evenveel dromen en wensen over. Die wensen zien de deelnemers vooral in 'good practices', lokale geslaagde praktijkvoorbeelden die de aarzeling elders kunnen wegnemen en die enthousiasmerend kunnen zijn voor andere gemeenten.

In Brussel kwamen afgelopen zaterdag vertegenwoordigers van de jeugdbewegingen en NGO's samen voor een evaluatie van VerdraaiDeWereld. In de Café de Fiennes hing een optimistisch sfeertje. Beide groepen, jeugdwerk en NGO's, zouden heel graag actief contact blijven houden en VerdraaiDeWereld als een soort label behouden. We moeten de eigenheid van het jeugdwerk en van de NGO's bewaren, maar er zijn voldoende raakvlakken waar we concreet kunnen samenwerken. Ook hier was er vraag naar 'good practices'.

De zotste ervaring had ik op het Provinciaal Kabaal!?! in Leuven, waar een klein maar dapper groepje jongeren van Hoegaarden en omstreken enthousiast maar genuanceerd plannen maakte om in hun school of jeugdbeweging een originele actie voor Eerlijke Handel op poten te zetten. Wie weet komen hun uitgewerkte actiemodellen volgend jaar in een 'groot verzameld werk der goede praktijkvoorbeelden'.

21 en 22 oktober 2006 was het weekend van de Duurzame Ontwikkeling.

In mei 2004 publiceerde het Vlaams Overleg Duurzame Ontwikkeling een onderzoek, dat best interessant is, maar waaruit ik één citaatje wil meegeven.

“Ik zag onlangs een TV-programma waarin gesteld werd dat in een supermarkt dat in de rayon Bio niet verkocht werd. Klanten waren niet of nauwelijks geïnteresseerd. Het is allemaal duurder en het schrikt af. Ik denk dat de keuze voor WereldWinkel-producten er komt als er meer inzicht komt in het waarom. Dit is enkel te bereiken door sensibilisering.“
(een ambtenaar)


Waarschijnlijk geschreven door een saaie ambtenaar vanachter zijn bureau, maar het kan voor ons een duwtje in de rug zijn om in het beleidsplan voldoende aandacht te vragen voor sensibilisering. Maar we kunnen ook alvast elk ons steentje bijdragen door 'good practices'. En dat mogen gerust anekdotische voorbeelden zijn :-)

maandag, oktober 16, 2006

Wereldvoedseldag

Grote zandloper op Kunstberg in Brussel



Door op de Kunstberg in Brussel een grote zandloper in beweging te zetten, heeft een coalitie van ontwikkelings-, landbouw-, milieu- en consumentenorganisaties vandaag de start gegeven van een nieuwe campagne voor duurzame landbouw en voedselzekerheid. De actie noemt Landbouw2015. Volgens de organisaties creëert het huidige landbouwbeleid in Noord en Zuid meer problemen dan oplossingen.

Honger en armoede

"Landbouw zou voedsel moeten produceren, maar vandaag produceert ze meer honger en armoede", zegt Bogdan Vanden Berghe, algemeen secretaris van 11.11.11. "Van de 850 miljoen mensen die in de wereld honger lijden, zijn er 600 miljoen boeren. De wereldwijde vrije markt in landbouwproducten heeft een concurrentie teweeggebracht tussen landbouwers die leven en werken in totaal verschillende omstandigheden, aan sterk schommelende en structureel lage prijzen."

Bedreigingen

Die concurrentie verergert volgens 11.11.11 en de andere organisaties de industrialisering van de landbouw, de versterkte greep van de voedingsindustrie en de grootdistributie. Voorts bedreigt ze de voedselzekerheid, de economische en sociale leefbaarheid van de landbouw en het ecologisch draagvlak, zowel in de Derde Wereld als in het Westen.

Bijsturing

Daarom moet het landbouwbeleid drastisch bijgestuurd worden, aldus de algemeen secretaris van 11.11.11. "De landbouwpolitiek in Vlaanderen, België en Europa zou niet moeten afgestemd zijn op de bedrijfsbelangen maar op duurzame landbouw", gaat Bogdan Vanden Berghe verder. "Duurzame landbouw is gericht op voedselzekerheid, armoedebestrijding, milieuvriendelijkheid en brengt producten voort die in hoofdzaak op de lokale en regionale markt worden afgezet. Een beleid dat daarop is afgestemd moet ingrijpen in de markt om lokaal leefbare productie te beschermen en de greep van de agro-industrie te verminderen."

Te veel vlees

De organisaties achter Landbouw2015 zien echter ook een verband tussen productie en consumptie als het over duurzame landbouw gaat. "De Westerse voedingspatronen en het aankoopgedrag dat daarmee samenhangt, zijn niet bevorderlijk voor duurzame landbouw. Er wordt te veel vlees geconsumeerd en te veel niet-seizoensgebonden groenten en fruit. We hebben als consument te weinig aandacht voor de herkomst van onze voeding en voor de economische, sociale en ecologische gevolgen van onze voedselconsumptie. Ook dat moet veranderen."

bron: het laatste nieuws

zondag, oktober 15, 2006

microkredieten van hoop

















Zelden een dag, begonnen met zoveel verwachtingen, die eindigde met zo'n zwaar gemoed. Waarom? 't Was vergadering van het jongerenteam van Oxfam Wereldwinkel en het was heel moeilijk. We waren moe. Teveel informatie. Wanhoop vermengd met hoop. Toch wordt me één ding duidelijk: ook als we de uiteindelijke bestemming niet vooraf kennen, blijven we bereid om ons te engageren. Wat er juist zo moeilijk was, is moeilijk uit te leggen. Maar er zijn ook hoopvolle berichten.

De nobelprijs voor de vrede ging uiteindelijk naar Muhammad Yunus en de Grameen Bank, "voor hun inspanningen om economische en sociale ontwikkelingen van onderop mogelijk te maken, door middel van microkredieten". Doelstellingen die heel dicht bij die van Oxfam liggen. We mogen blij zijn met deze nobelprijs en met de goede resultaten van de microkredieten, kleine bedragen die voor de allerarmsten het verschil maken.

De regering van ons land maakt een begroting. Hopelijk denken ze niet alleen aan de groten, maar ook aan de kleinen. En hopelijk denken ze niet enkel in procenten, maar ook aan het rendement van microkredieten.

Ik wens iedereen een microkrediet aan werklust voor de komende weken, waarmee we samen onze bijdrage geven voor een betere wereld. Gun jezelf eens een zwaarmoedige dag. Of een week, als het nodig is. Het is moeilijk onder woorden te brengen, maar de mensen die we uit het oog verliezen, blijven bij ons. Ze horen erbij. Ze worden ons. Ze hebben ons gemoed. Ze verdragen dat we zwaarmoedig zijn. Maar als we door onze tranen lachen, dan lachen zij in ons.



Een opvallend beeld op de cover van de Humo. Al gezien? Die snoepjes, dat zijn de noisines van de wereldwinkel!!!

maandag, oktober 09, 2006

klantendag

Stevoort

Stevoort






















Herk-de-Stad

Herk-de-Stad





















Hasselt
Hasselt
Hasselt

Hasselt

dinsdag, oktober 03, 2006

zuidnoord kalender kalender zuidnoord
´